Hur fungerar diskdesinfektion?

Diskdesinfektorer har funnits på den svenska marknaden sedan 1980-talet och fungerar ungefär som en vanlig diskmaskin. En fördel med diskdesinfektion är att godset både diskas och desinfekteras samtidigt. Processen måste genomgå tre stycken faser: sköljning, diskning och värmedesinfektion. Material som vanligtvis desinficeras på detta vis är typiska hårda material som skålar och glas. Temperaturen behöver vara hög under en kort tid eller något lägre under en längre tid. Som regel brukar man säga att godset i en diskdesinfektionsprocess ska hålla en temperatur på 90 grader under 1 minut, 80 grader i 10 minuter alternativt 70 grader i 100 minuter.

Vem använder diskdesinfektorer?

Diskdesinfektorer används främst på vårdinrättningar och mottagningar där smittspridning är en överhängande risk och desinficering av yttersta vikt. Oftast handlar det om sjukhus och tandläkarmottagningar som använder stora volymer hårda substanser som behöver desinficeras.

Går det inte lika bra med vanlig diskmaskin?

Det man vill uppnå genom diskdesinfektion är höggradig renhet vilket innebär att godset ska bli helt fritt från sjukdomsframkallande mikroorganismer. Detta sker endast i kombinationen av värme och tid som beskrevs ovan. Att höggradig renhet inte kan uppnås i en vanlig hushållsdiskmaskin men det beror dels på att en hushållsdiskmaskin innehåller fett och annat som inte löses upp helt samt att det sällan går upp till den temperatur som behöver uppnås.

Varför inte bara sterilisera?

Som grundregel brukar man säga att instrument och föremål som är menade att penetrera eller komma i kontakt med steril vävnad behöver steriliseras. Utrustning som inte är menade att penetrera eller komma i kontakt med steril vävnad behöver vara höggradigt ren. Detta spar tid, pengar och energi då höggradigt rena föremål inte behöver hanteras med samma varsamhet som sterila föremål. Vid diskdesinfektion ska givetvis försiktighet vidtas genom användande av handskar och engångsförekläde men höggradigt rena föremål behöver inte förpackas efter en diskdesinfektion. Det räcker med att föremålen placeras exempelvis i en låda med lock där de sedan kan ligga i en veckas tid innan de behöver genomgå processen igen. Viktigt är att föremålen eller godset inte får utsättas för damm, drag eller fukt. Det går även bra att placera diskdesinfekterat gods på exempelvis en hylla men då behöver även hyllan hållas höggradigt ren.

Kan man koka godset istället?

Det går givetvis att uppnå samma resultat som i en diskdesinfektor på andra sätt men det ställer mycket höga krav på personen som utför arbetet att veta i vilken ordning allt ska göras, vilken kombination av temperatur och tid som behövs med mera. Fördelen med en diskdesinfektor är att den är byggd för just detta och om maskinen är CE-märkt så sköts allt automatiskt. Personalen som hanterar maskinen behöver bara hålla koll på hur maskinen fungerar, hygienen vid användning samt rutinmässig kontroll av funktionen.