Posted in: Badrums-tips, Hur hittar man rätt delar?, Normalstorlekar, Uncategorized, Vad kostar en köksrenovering?

Vad kostar en köksrenovering?

Att beräkna ett generellt pris, för vad en köksrenovering kostar, är naturligtvis omöjligt. Det skiljer rätt mycket mellan en ansiktslyftning av köket och en totalrenovering. Men här kommer några tankar kring vad man kan förvänta sig, och olika riktlinjer då man skissar på sin egen budget för köksrenoveringen. Storleken på köket kommer givetvis påverka, samt hur mycket man kan renovera själv.

Vitvaror och bänkskivor

Många gånger är det inte själva renoveringen som kostar mer än man tror, det är vitvarorna och bänkskivorna. Fördelen är att dessa är fasta priser, och man kan få bra paketpris. Det går alltså på förhand att budgetera för dessa saker. Den som vill komma billigt undan kan räkna på att en bänkskiva av laminat går loss på 300 kr per meter. Ett betydligt dyrare alternativ som sten kan ligga på omkring 2000 kr per meter. När det kommer till vitvaror gör man enklast i att surfa runt mellan olika återförsäljare och jämföra priser på de produkter man kommer vilja förnya. Vanligen är det billigare att köpa ett paket, med flera varor för en klumpsumma inklusive leverans.

Pris för renovering

Ska man renovera ett normalstort kök kommer det krävas i runda slängar kring 160 arbetstimmar. Timkostnaden per hantverkare kan vara på mellan 350 kr till omkring 750 kr. Arbetskostnaden för att renovera ett normalt stort kök hamnar alltså på omkring 80 000 kronor. Här gäller det att använda eventuella avdrag för att få ned slutkostnaden. Pris för bänkskivor och vitvaror hamnar i bästa fall kring 80 000 kronor det också, men blir givetvis upp emot dubbelt så dyrt om man väljer exklusiva produkter. En bra riktlinje är att en köksrenovering kommer gå på omkring 200 000 kr. Här kommer några tips på vägen:

  • Börja med att göra en enkel budget för att se om du har råd med en helrenovering eller nöjer dig med att byta skåpsluckor, och bänkskivor.
  • Gör en prioritetslista över vilka behov som kommer att vara viktigast med det nya köket.
  • Låt dig inspireras av andra som nyligen renoverat sitt kök och kanske hitta på nya smarta lösningar.
  • Ta reda på vad du kan göra själv i arbetet. Ska köket rivas kan man ta hjälp av händiga vänner och själv föra ut det som enkelt går att montera ned. Går det att hitta bänkskivor och vitvaror billigare någon annanstans än hos den lokala återförsäljaren?